Stílusos páros: ajtó és ablak. Válasszunk egy sikeres kombinációt, ami néhány szezon múlva sem megy ki a divatból!

beltéri ajtók és a beltéri padlóburkolat az enteriőr alapvető elemei, amelyek, például, a faldíszítéstől eltérően, nem változnak több éven át és teljes egészében meghatározzák a helyiség árnyalatát. Ezért kiválasztásuk különösen alapos megközelítést igényel, mivel a padló, fal és az ajtók sötét, illetve világos árnyalatainak párosítása segítségével vizuálisan korrigálhatjuk a teret – tágíthatjuk, sőt növelhetjük a belmagasságát. Azonban egy hiba, és lám a szoba már komornak és ridegnek tűnik. Hogyan kerüljük el a hibákat és hogyan társítsuk helyesen az ajtót a padlóburkolattal, illetve ellenkezőleg, mit ne tegyünk, erről beszélünk az adott cikkben.

A padlótól indulunk

A padlóburkolat, illetve a beltéri ajtó színének kiválasztásakor előnyösebb a padlóval kezdeni. Ugyanis a padló adja meg az enteriőr árnyalatát és erős hatást gyakorolhat a tér érzékelésére.

Fehérnek fehér

Két úton indulhatunk el a beltéri ajtók kiválasztásakor: egységes színárnyalatak irányában vagy a kontrasztos megoldás felé. Az egyik legdivatosabb változat a világos padló és fehér ajtó párosítása. Az ilyen ajtók kíváló alapot teremtenek a legtöbb lakberendezési stílusnak.

A világos árnyalatokat választva, nagyon fontos a mértékérzet. Amennyiben a szoba, beleértve a padlót, ajtókat, falakat és mennyezetet, hideg világos árnyalatokban lesz kialakítva, hangulata rideg lesz. Ezért, amennyiben ezen az úton indulunk el, igyekezzünk az ajtóhoz képest, néhány árnyalattal sötétebb padlót választani, így fokozatos színátmenetet érünk el a vakító fehértől a mennyezeten, a telítettebbig a padlón. Ezzel vizuálisan tágíttjuk a teret, továbbá a szoba is friss és meghitt lesz.

Falfestés kontrasztos színekkel

Amennyiben az enteriőrben az ajtóra és a padlóra szeretné helyezni a hangsúlyt, a legegyszerűbb megoldás, kiemelni azokat kontrasztos színű falak segítségével. Fényűzően néznek ki a világos ajtók és a világos padló, sötét telített árnyalatú falakkal a háttérben. Azonban az ilyen merész párosítás csak a nagy belmagasságú helyiségek esetében alkalmazható, mivel a sötét falak fehér mennyezettel és világos padlóval társítva, vízszintesen tágítják a teret és alacsonyabbá teszik azt.

Jellenleg az ellenkező párosítás a trendi – sötét ajtó és padló világos falakkal. Az ilyen megoldás vizuálisan tágítja a teret, és a kényelem és biztonság hangulatát teremti. A sötét ajtó és padló kitűnően illik a tágas nappalikhoz. A kisebb helyiségek esetében, például, a konyában vagy a hálószobában, jobb elvetni ezt a megoldást, ellenben a helyiség szigorú és komor lesz. Azonban, ha ragaszkodik hozzá, a sötét ajtó maradhat hangsúlyozás céljából.

Merész párosítások

Az ajtó és a padló egy színösszeállításban való kiválasztása „klasszikus” megoldásnak számít, ezért amennyiben Ön a modern fényűző enteriőr rajongója, bátran válassza a kontrasztos párosítást. Nagyon stílusosan és szokatlanul festenek majd a hófehér ajtó fehér szegőléccel párosítva, a háttérben sötét, majdnem fekete padlóval és telített árnyalatú falakkal. Azonban, ha nem szeretné kihangsúlyozni az ajtókat, „oldja fel” azokat az enteriőrben, úgy, hogy a fallal egy színárnyalatban választja ki azokat, a padlót viszont készítse kontrasztos színben.

A téves választás elkerülése érdekében és hogy elképzelést nyerjen arról, hogyan néznek majd ki az egymással párosított enteriőr elemei, a kiválasztáshoz feltétlenül hozza magával a padlóburkolat, tapéta vagy falfesték mintáját. Helyezze a mintát az ajtóhoz és érthetővé válik, hogy azok összehangolhatóak-e vagy sem. A padló, ajtók, falak színének kiválasztásakor fontos, hogy betartsuk az egységes „meleg” vagy „hideg” színösszeállítást, ez esetben az enteriőr harmonikus lesz.

Share this story
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on pinterest